úterý 15. dubna 2014

Recenze: Stmívání(Sága Stmívání #1)


Oficiální název: Twilight
Autor: Stephenie Meyer
Série: Sága Stmívání #1
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 497

Isabella Swan se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Oba mladí lidé jsou k sobě vázáni silným citovým poutem.Zvítězí milostný cit, nebo hrůzné temné pudy?


Myslím,že v dnešní době je hodně populární série Stmívání at už jako filmy nebo knihy.Já jsem tuto knihu přečetla poměrně dávno a ještě poté,co jsem viděla film.Jelikož mně film hodně zaujal,rozhodla jsem si Stmívání přečíst.

Nejdříve něco k obálkám knihy.Česká obálka se mi moc nelíbí a ani mně nějak nezaujala.Zato originální anglická verzce je hodně povedená.Moc se mi líbí motiv jablka,který symbolizuje zakázanou lásku upíra s člověkem,tedy Belly a Edwarda.


Něco málo k ději
Bella Swanová žije se svou matkou ve slunném Phoenixu v Arizoně.Matka Belly se znovu vdala a Bella se rozhodně nějaký čas žít se svým otcem Charliem v deštivém městečku Forks.Bella si hned ve škole najde přátelé.Bella se setkává s podivnou  skupinkou lidí Cullenovými a Bellu velmi zaujme Edward Cullen.Edward je vemi tajemný,krásný a přitažlivý.Edward se k Belle chová velmi podivně,několik dní vůbec nepříjde do školy.Potupem času se Bella snaží vypátrat vše o rodině Cullenových a čeká ji šokující tajemství.Postupem času se Edward s Bellou stále více sbližují...


Můj názor a postavy
Příběh je vyprávěn z pozice Belly.Bella mi přišla jako velmi statečná,odvážná,ale taky trochu tvrdohlavá hlavní hrdinka.Ted bych chtěla říct pár slov k Edwardovi.Edward je moje nejoblíbenější postava v knize,je naprosto úžasný.Edward je velmi krásný,starostlivý a laskavý a moc mně zaujala jeho schopnost číst myšlenky.Dále je v knize postava Jacoba,ale já se vždycky budu přiklánet  k Edwardovi.Na závěr bych chtěla říct,že knížka  stojí za přečtení,hlavně kdo má rád fantasy příběhy o nadpřirozených bytostech jako jsou upíří a vlkodlaci.Knížka se mi líbila,ale musím uznat,že jsem už přečetla i lepší knížky.



Hodnocení:




6 komentářů :

  1. Tú knižku mám doma a je tak super že som su prečítala za 2 dni! Určite si plánujem prečítať ďalšie časti. V slovenčine má taký istý obal ako v anglickej verzii, myslela som že vyzerá tak isto aj v češtine ale asi som sa mýlila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Stmívání jsem četla, ale film mi přijde lepší :) :D

    OdpovědětVymazat
  3. Túto knihu som nikdy nedočítala. Došla som asi len po 12. kapitolu. Jednoducho ma to nejak nebavilo. Ale chcem si to prečítať, možno som po čase zmenila názor :D A ani filmy som vlastne nevidela :/

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mně prostě nějak upíři nejsou... nemám ráda knížky o nich, mám asi moc bujnou fantazii nebo co, nevim. Každopádně k téhle knížce mě asi nikdo nedokope. Ale chápu ty, kdo mají tuhle literaturu rádi. Já jsem v poslední době blázen do Hunger Games <3

    Jo, a mohla by sis mě v affs přehodit ze Study♥ na Melody♫ ? Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knížku jsem nečetla, ale určitě se nebude nějak extra lišit od filmu, který patří k mým nejoblíbenějším!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu som nečítala a úprimne na to nejak ani neláka, no podla recenzie to vyzerá byť dobré , no film nemá chybu :)

    OdpovědětVymazat