pondělí 31. března 2014

Review: Hvězdy nám nepřály


Originální název: The Fault in our Stars
Autor: John Green
Nakladatelství: Knižní klub,2013
Počet stran: 240
Žánr: román


Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě.




Knížka Hvězdy nám nepřály má na každých stránkách o knihách jen to nejlepší ohodnocení a všichni z mého okolí si ji moc chválili,takže jsem hned věděla,že si tu knížku musím taky přečíst.Navíc tato kniha má opravdu krásnou modrou obálku,která mně hned upoutala.


Něco málo k ději

Hlavní hrdinka knihy je Hazel,u níž ve třinácti letech diagnostikovali rakovinu štítné žlázy.Šance na přežití byly mizivé a zdálo se že už nepřežije,ale v šestnácti letech stále žije.Rakovina se je ale rozšířila do plic a Hazel nedokáže žít bez kyslíkové bomby.Hazel je připravena na smrt,tráví dny doma čtením dokola stejné knihy a sledováním televize.Matka ji nutí stále chodit do podpůrné skupiny,kde se setkává s dalšími lidmi v jejím věku,kteří také trpí rakovinou,kde jednoho dne narazí na Augusta Waterse.August byl z rakoviny vyléčen,ale byla mu amputována noha.Ze začátku by Hazel nikdy neřekla,že se ještě někdy může zamilovat a být štastná. Ti dva si skvěle rozumí, spřátelí a i když se tomu Hazel snaží bránit, později jejich vztah přeroste v obrovskou lásku a chvíle,které Hazel stráví s Augustem jsou nejlepší v jejím životě,ale mezi jejich lásku se staví rakovina...


"Prožijme dnešek,jak nejlépe můžeme"


Postavy,pocity,dojmy a hodnocení
Je jasné,že Hazel s Augustem se stali mými nejoblíbenějšími postavy v knize,oba jsou skvěli,oba se dokážou se svým životem vyrovnat.Hazel jsem obdivovala zato,jak byla statečná a bojovala,jak se chovala.Hazel s Augustem se k sobě moc hodili a vzájemně se doplňovali,byli to opravdu výjimečné postavy.

Hlavním tématem této knihy je rakovina a láska,takže tento příběh je velmi silný,emotivní a působivý.Autorovi se skvěle podařilo vyjádřit,jak je důležité vážit si toho,co máme a že bychom měli být vděčný za každý okamžik.Knížka je dojemná,smutná,ale v mnoha způsobech také vtipná a já se k ní určitě v budoucnu někdy vrátím.

Nevím,jak bych tuto krásnou knížku dále popsala...
Knihu Hvězdy nám nepřály vám opravdu doporučuji,myslím,že si ji zamilujete tak,jako jsem si ji zamilovala já.



Na závěr bych ještě chtěla dodat,že tato knížka bude zfilmována a v červnu přijde do kin! 


(Ve slovenštině  má tato knížka název NA VINE SÚ HVIEZDY)




Hodnocení:



Trailer filmu:












9 komentářů :

  1. Už som o tejto knihe počula, jej autor je výnimočný a chcem si ju prečítať :D Práve zajtra idem do knižnice, tak dúfam, že ju tam uvidím :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, mohla bych tě poprosit o hlas pro Claru? :D
    Když tak díky! :D
    http://blog.blog.cz/1403/vyberte-blogera-pro-rozhovor#komentare

    OdpovědětVymazat
  3. O tejto knihe som počula už veľmi veľa a len to dobré. Čím viac sa o nej dozvedám aká je skvelá, tým viac mám potrebu si ju hneď kúpiť. A asi to aj urobím. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak film určitě zkouknu v kině :3 Vážně krásná knížka, ale smutná :(

    OdpovědětVymazat
  5. :) Veľmi zaujímavá a pútava, prosím, pozri si kontrolu na blogu

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu som necitala, ale pocula som o nej a chcem si ju precitat :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsme si říkala, že mi ten název něco říká před nedávnem jsem totiž viděla trailer na ten film :)

    OdpovědětVymazat
  8. Milujem tú knihu :3 Najlepšia akú som kedy čítala!! Teším sa na film!! :3

    OdpovědětVymazat